Как дивите свине плашат и разгневяват жителите на Рим?

Снимка DegrooteStock

Всички пътища водят към Рим и очевидно дори дивите свине знаят това.  Вечният град от цяла вечност има проблеми с отпадъците, но към тези вечни проблеми, сега се добавя и проблемът с гореспоменатия животински вид. Този проблем датира от известно време, но в последните години присъствието на дивите свине в някои части на италианската столица стана толкова очевадно и обезпокояващо, че наложи взимането на спешни решения.

В началото на ковид пандемията, когато цяла Италия бе парализирана от повсеместен локдаун, появата на представители на дивата фауна из градовете бе сметната за нещо обичайно. По улиците на италиански градове бяха заснети патици, елени и диви свине да се разхождат необезпокоявани от хората. Феноменът се наблюдаваше и на други места по света. Така че Италия не се възприе като някакво изключение от правилото. А експерти обясниха това с факта, че липсата навън на хора ( принудени да си останат  по домовете си заради локдауните) е окуражила дивите животни да разширят периметъра на разходките си и да навлязат и в градската среда.

В Рим обаче след локдауните дивите свине не си отидоха. Те започнаха да се появяват по паркинги на супермаркети, из паркове и градинки, покрай кофите за боклук, в близост до заведения за хранене. Феноменът се наблюдава основно в северните зони на столицата. В мрежата дори се завъртяха няколко любителски видеа, показващи близки срещи от третия вид на римляните с дивите свине. Особено популярно стана видео, показващо тези дни как млад мъж се е покачил на каменен зид и не смее са слезе оттам, защото едра дива свиня го дебне с повишен интерес отдолу. На друг клип измежду няколко паркирани на улицата коли се появяват няколко диви свине, придружавани от сурия прасенца. Те превземат улицата за огромно смайване на момичето, което ги снима с телефона си през прозореца на къщата си. Когато обаче стадото се позиционира пред вратата на къщата, любителката операторка вече не е така ентусиазирана, а изглежда дори обезпокоена от блокадата на дома й. На трето видео жена е принудена да захвърли торбите с покупките си на паркинг на супермаркет заради напористото желание на група диви свине да инспектират съдържанието им.

Любителски клипове показват също диви свине да се включва неочаквано в натоварения и хаотичен пътен трафик на Рим с риск да предизвикат катастрофа, или да обикалят около училищата с риск да атакуват някое дете. Най-често видеата показват дивите свине, струпани около контейнерите за боклук, които обикновено преливат от отпадъци.

Жителите на Рим са все по-обезпокоени и разгневени от присъствието на дивите свине и от това, че властите не могат да се справят с проблема, коментира още миналата есен френската телевизия Те Еф 1, заинтригувана от случващото се в съседната на Франция държава.

Един от най-впечатляващите инциденти с участието на диви свине в Рим датира от началото на този месец. Тогава  две диви свине и техните малки окупираха пространството около контейнери за смет край градина с детска площадка в района „Вале Аурелия”, на няколко крачки от новия търговски център „Аура” и станцията на метрото „Вале Аурелия”, намираща се северозападно от туристическата дестинация Ватикана. Дивите прасета започнали да ровят из боклука, да разкъсват торбите с отпадъци и да ги разпръскват наоколо под изплашения поглед на децата в градската градинка. Когато жена с кучето си се опитала да мине наблизо, тя е била принудена бързо да се върне обратно, защото дивите прасета, недоволни, че някои прекъсва банкета им, се насочили заплашително към нея. Тогава други минувачи подали сигнал до общинската полиция, която се отзовавала, но не, за да прокуди дивите животни, а за да изведе хората от градинката, пише изданието „Соле 24 оре”.

От началото на май ситуацията с дивите прасета се обостри, след като в столичния район бяха открити 14 свински трупа, пише изданието „Рома тудей”.  Появиха се съмнения, че става дума за жертви на африканска чума по свинете, но пробите, взети от труповете, се оказаха отрицателни. На 5 май обаче бе съобщено за потвърден случай на зараза с чума при дива свиня в природен резерват в пределите на столичната община,  управляван от областното предприятие „Рома Натура”, грижещо се за парковете и природните резервати в Рим и района.  Здравните власти припомнят, че африканската чума по свинете не се предава от свинете на хората и засега е открита само при диви прасета, но не и при домашни животни в стопанствата в района на столицата, пише „Рома тудей”. Този аргумент може и да успокоява природозащитниците, но не и обикновените хора, нито пък фермерите. Според Еторе Прандини, директор на италианската национална конфедерация на земеделците „Колдирети”, има риск от разпространение на африканската чума от дивите свине към домашните и трябва да се вземат мерки за превенция и за намаляване на популацията на дивите свине в района на Рим, а дори и в цялата област Лацио, в която се намира Рим. Според него в цяла Италия има 2,3 милиона диви свине.  Смята се, че в областта Лацио броят им е набъбнал  до 100 000, а в провинция Рим има 20 000.

Първоначално властите обособиха червена зона в северните райони на столицата заради случая на свинска чума. Но след като бе съобщено за още няколко случая на зараза, вчера в префектурата на Рим се състоя междуведомствено заседание, посветено на кризисната ситуация. На него бяха взети две решения, вписани в разпоредба, която бе подписана от комисаря по извънредната ситуация с африканската чума по свинете Анджело Ферари, съобщава „РАИ Нюз”. Съгласно точка първа на разпоредбата се обособява по-широка червена зона. Тя включва цялата територия в периметъра на околовръстния път на Рим, тоест цялата централна част на града. В пределите на зоната е включена и част от територията на север от околовръстното шосе на Рим. Втората точка на разпоредбата предвижда до 30 дни да се разработи механизъм за намаляване на популацията на дивите свине чрез селективно избиване на екземпляри.

За избиване на дивите свине се говореше от известно време, но природозащитници се противопоставиха на тази мярка и властите известно време се съобразяваха с тяхното мнение. Според представители на Международната организация за защита на животните африканската чума по свинете не може да бъде преборена чрез избиването на дивите свине. Те изтъкват и аргумента на Европейската агенция за безопасност на храните, че ловът не е ефикасно средство за намаляване на размерите на популацията на дивите свине в Европа, пише „Рома тудей”.  Природозащитниците припомнят също,  че ловците биха могли да допринесат за разпространението на африканската чума по свинете при ваденето на вътрешността на убитите от тях животни.  

И което е по-важно природозащитниците подчертават, че превръщането на Рим в Див запад, в който се избиват дивите свине, няма да реши основния проблем на столицата. А той е, че дивите свине са привлечени там от отпадъците, а за кризата с отпадъците от години така и не се е намерило решение. Природозащитниците припомнят, че Рим е най-зеленият град в Европа, с богата дива фауна, чието управление трябва да се ръководи от принципа за зачитане и запазване на живота на нейните представители. На тази дива фауна не трябва да се гледа като на враг за изтребване, изтъкват защитниците на природата, цитирани от „Рома тудей”.

Засега властите на Рим предвиждат краткосрочни решения за отпадъците, привличащи  дивите свине в столицата. Сред обмисляните варианти са издигането на заграждения около контейнерите за отпадъци, така че дивите свине да нямат повече достъп до тях и постепенно столицата да не е така привлекателна за тях, пише изданието „Темпо”. Но тази мярка поражда и проблеми за местните жители. Как ще имат те самите достъп до  контейнерите, за да изхвърлят боклука си в тях? И после как боклукчийските камиони ще се събират боклука от контейнерите при наличието на заграждения? На всяко заграждение около всяко островче от контейнери би трябвало тогава да има катинар с ключове за достъп за всички обитатели и за самите служители по чистотата. Но колко ще струва цялата тази мярка със загражденията? Не бива да се забравя и, че една дива свиня може да е доста едра, до 100 килограма, които биха й позволили с лекота да избие загражденията около контейнерите, ако си науми да се втурне срещу тях.

Темата за дивите свине беше и един от основните въпроси, повдигнати по време на предизборната кампания за местните избори в Рим миналата есен. На тези избори кметицата на Рим Вирджиния Раджи, представителка на антисистемното „Движение 5 звезди”, се бореше за преизбиране.  Тя дойде на власт през 2016 г. с амбициозни обещания за справяне с отколешния проблем на Рим с отпадъците, породил и проблема с дивите прасета в столицата. Но Раджи така и не разреши кризата. Тя се опита да прехвърли вината върху властите на областта Лацио, които, според нея, отговаряли за въпроса с дивата фауна на територията на цялата област, в това число и в самия Рим. Областната администрация е в ръцете на десноцентристката Демократическа партия. Тя е традиционна италианска партия, а антисистемните от „Движение 5 звезди” се борят срещу всичко, което е част от политическата традиция в Италия, неспособна, според тях, да се справи с кризите и да управлява ефикасно. Но доскоро въпреки тези свои убеждения представителите на „Движение 5 звезди” бяха част заедно с Демократическата партия от второто коалиционно правителство на премиера Джузепе Конте, а от миналата година двете партии са част и от по-широката управляваща коалиция на Марио Драги. Въпреки това по време на предизборната кампания за кметското място в Рим между двете партии прескачаха гневни искри по въпроса за кризата с дивите прасета. Така че когато Вирджиния Раджи прехвърли вината за несправяне с проблема с дивите животни върху  плещите на областната администрация на Лацио, оттам отрекоха с аргумента, че „управлението на животните извън парковете е от компетенциите по-скоро на общинските власти”, припомня изданието „Хъфингтън пост”. А дивите свине, които не се интересуват от този ожесточен дебат, продължиха да си ровят из римския боклук за ужас на столичаните, отбелязва изданието.

На изборите за кмет на Рим Вирджиния Раджи не бе преизбрана. На нейно място бе избран левоцентристът от Демократическата партия Роберто Гуалтиери. Той се закани да се справи с проблема с отпадъците до Коледа. Но това така и не се случи, а и няма как да стане, отбелязва изданието „Фолио”. Дългосрочно решение на събирането на отпадъците не е намерено. Гуалтиери твърди, че нещата са се подобрили, но признава, че има още много за правене в тази насока. Засега Рим изнася боклука си в други италиански области, а самата област Лацио се нуждае от нов обект, в който да се транспортира този боклук. Но засега място за такова сметище в областта не е определено, пише изданието. Според „Темпо” пък властите на областта Лацио са заложници на „не”-то на крайната левица и на организациите за защита на околната среда, когато става дума за изграждането на сметища и предприятия за третиране на отпадъците на столицата. Така че отговорните за кризата с дивите свине в Рим се оказват същите, които са отговорни за кризата  с отпадъците на столицата, която от повече от 10 години държи за заложник Вечния град, пише „Темпо” в гневна статия от 9 май. В нея изданието се обявява и срещу природозащитниците, противопоставящи се на мерки, включващи избиването на дивите  свине. По-добре да има диво свинче сираче, отколкото някоя римска майка да се озове в болница, виновна единствено заради това, че е излязла да разходи кучето си и се е натъкнала на диви свине, ровещи в боклука. А  подобно нещо би могло да се избегне, ако градът беше чист и ако вместо обичайните „не”-та на каквото и да е предложение в тази насока се казваха и няколко „да”-та на плановете за дългосрочни решения, посочва изданието.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации