Конференцията на INSAIT среща български ученици от топ гимназии със световноизвестни учени в информатиката и изкуствения интелект

По време на събитието ученици от СМГ, ПЧМГ и други елитни гимназии ще имат възможността да се срещнат с топ изследователи от MIT, ETH, Yale, EPFL, Макс Планк, Google, Waymo и Amazon Web Services

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) прави поредна стъпка в подкрепа на своята дългосрочна стратегия да насърчава и задържа младите български таланти в страната и да се бори срещу емиграцията на квалифицирани хора. Осигуряването на безплатен достъп до първата техническа конференция на института, дава възможност на всички желаещи ученици да се докоснат до световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект. Учениците могат да надградят интересите си като черпят информация директно от хората, които измислят бъдещите иновации и технологии. Конференцията ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в зала „Джон Атанасов“ в „София Тех Парк“. Събитието ще премине под мотото „Emerging Trends in AI and Computing Research“, като неговата цел е да представи последните достижения в информатиката и изкуствения интелект.

„INSAIT вярва, че българските деца притежават огромен талант, но за да бъдат на върха, те трябва от най-ранна възраст да имат достъп до световната наука и иновации. Затова INSAIT кани всички ученици, които имат интерес към точните науки да посетят първата техническа конференция в България напълно безплатно”, каза проф. Мартин Вечев, Архитект на INSAIT и възпитаник на СМГ.

„Талантливите ученици от цяла България заслужават да им осигурим възможност за научна работа на световно ниво, тук в нашата родина. Нека, след като се връщат с медали от всички международни състезания и олимпиади да могат да се развиват в България, за да допринесат за по-добрия утрешен ден на народа и държавата ни. Вярвам, че именно в лицето на INSAIT вече има и алтернатива у нас, която може да им предложи развитие, еквивалентно на институтите, към които те се стремят в момента извън страната“, приветства идеята и д-р Антоан Тонев, директор на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

„Учениците и учителите от Първа частна математическа гимназия са щастливи да вземат участие в този уникален научен форум, събрал знакови имена от световната компютърна сцена! Чрез проекта INSAIT учениците на ПЧМГ, спечелили през годините стотици медали от различни състезания, ще получат възможност да развиват своите интереси и умения от нашата София“, допълни и инж. Михаил Кръстев, основател и съдружник на Първа частна математическа гимназия и Частно основно училище „Питагор“ – София.

По време на събитието, учениците ще имат възможността да се срещнат със световно признати учени в областта на информатиката и изкуствения интелект като Д-р Рупак Мажумдар, директор в Макс Планк, Д-р Драгомир Ангелов, директор на изследователската дейност на Waymo (автономната кола на Google), Проф. Виргиния Василевска Уилиямс, професор по теория и алгоритми в MIT и изобретател на най-бързия алгоритъм за умножение на матрици в света и други. Освен да почерпят вдъхновение от тези знаменити учени, българските ученици ще могат и да се насладят на завладяващи презентации на ключови теми като машинно обучение, компютърно зрение, автономни автомобили, киберсигурност, обработка на естествен език, езици за програмиране, криптография и други.

Сайт на конференциятаhttps://conf.insait.ai/

За регистрация на ученици: conference@insait.ai

Свързани публикации