Малките и средни бизнеси инвестират в технологии, с цел икономическо развитие

02 март 2023 г., София – Малките и средните предприятия (МСП) представляват 99% от световните организации, като техния брой се оценява на 400 милиона в световен мащаб. Малките и средните бизнеси представляват и по-голямата част от предприятията в икономиките на Централна и Източна Европа. Наскоро проведено глобално проучване на Microsoft за мнението и отношението на малките и средните предприятия (МСП) към технологиите показва, че повече от 80% от МСП признават значението на технологиите за постигане на бизнес целите, а 42% смятат, че технологиите са жизненоважни за бизнеса.

„Свидетели сме на това, че ранните внедрители прилагат най-новите технологии в техния бизнес и инвестират повече в облачни решения, което от своя страна увеличава производителността им и прераства в иновации. Те демонстрират положително въздействие на технологиите върху бизнес резултатите, като отчитат по-голям напредък в постигането на бизнес целите си, по-висок годишен ръст на приходите, повече увереност, и като цяло повече положителни бизнес перспективи в сравнение с останалите предприятия. Начинът на мислене и поведение на малките и средните предприятия няма да се промени за една нощ“, споделя Гюла Саруси, регионален директор за корпоративни клиенти и малки и средни предприятия, в Microsoft CEE Multi-country региона, и допълни: „Днес малките и средните предприятия търсят не само технологични решения – те търсят подкрепа за консултации по технологична стратегия чрез партньорство и финансова подкрепа, като например Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост (МВУ)“. „Освен това, гъвкавостта и лесната употреба на технологичните инструменти демократизират достъпа на малките и средните организации до технологии от корпоративен клас. В Microsoft създадохме механизъм за обслужване на клиентите по гъвкав и достъпен начин, при който няма ограничения в технологиите“, заключи Саруси.

В Адриатическия регион Spica International – словенска компания, която предоставя лесни за ползване софтуерни решения за управление на работната сила на клиенти от цял свят, използва Microsoft Azure за разработване на своята платформа Time&Space за управление на работната сила. В Сърбия най-голямата верига за търговия на дребно в страната и член на международната верига Ahold Delhaize използва Azure, за да създаде приложение за лоялност, наречено „My Maxi“, което предлага предимства на клиентите в съответствие с техните навици за пазаруване. Хърватската компания Nephos се фокусира върху вдъхновяването на клиентите да станат лидери на съответните пазари, като повишава техния дигитален интелект – от оценка на техния ИТ персонал и среда, до архитектура на облачни решения, повишаване на квалификацията на вътрешните ИТ екипи и консултиране за оптимално използване на облака.

В Прибалтика Enefit, водещият доставчик на енергия в Прибалтика, известен още като Eesti Energia в Естония, създаде по-ефективна среда за сътрудничество, базирана на Microsoft 365 и Azure, следвайки примера за цифровизация, даден от естонското правителство. В Литва, Ignitis Group, завърши проекта за внедряване на системата за управление на бизнеса на Microsoft Dynamics 365 F&O (Финанси и операции), като важна стъпка напред в преосмислянето и дигитализирането на процесите в компанията. В Латвия стартиращата компания RoboEatz изобрети напълно автономна роботизирана кухненска система, която подготвя, готви и сервира широк спектър от ястия.

В Източна Европа и Евразия българската адвокатска кантора „Боянов и Ко.“ мигрира хардуерната си инфраструктура към Azure и дигитализира администрацията и бизнес операциите си с помощта на Microsoft 365, което улесни сътрудничеството в реално време чрез SharePoint, OneDrive for Business и Teams for Business. В Украйна стартъп компанията с изкуствен интелект Elai.io дава възможност на други компании да използват текст за генериране на видеосъдържание и персонализирани видеоклипове с изкуствен интелект с реални хора. Стартъпът Uniqa в Казахстан е пример за използване на ИИ в ежедневието. Тя събира и

анализира данни от реални разговори 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в реално време, и след това ги показва в Power BI отчети, които се използват за по-добри управленски решения. В Унгария OTP Bank, стартира инициатива за модернизация на основното банкиране, базирана на облак, за да ускори възможностите за продуктови иновации. Централата на OTP намали оперативния риск и подобри устойчивостта чрез миграция към облака Azure.

„Красотата на технологията е в нейната простота. Когато малкият и средният бизнес възприема технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и облак, използвайки модерното решение за работно място M365, облачните решения Azure или нашите интелигентни приложения за бизнеса с нисък код Power Platform, те се справят с ключови бизнес предизвикателства като сигурност, оптимизация на бизнес процесите и ефективност на разходите. Този процес осигурява време на малките и средните предприятия да разгърнат креативността и иновациите, за да задвижат местните икономики“, споделя Красимира Караиванова, SMB Lead, Microsoft CEE Multi-country региона.

Както показа неотдавнашният индекс на Microsoft за дигиталното бъдеще, доказано е, че напредналите в дигитално отношение държави са по-екологични, по-богати, по-иновативни и по-конкурентоспособни. А наличието на силна и добре развита в дигитално отношение сцена за малки и средни предприятия е сред ключовите фактори за техния успех.

Свързани публикации

Вдъхновяващи истории от неправителствения сектор са събрани в специално издание „BILLA и приятели – за децата на България“

Най-голямата търговска верига в България представи свое специално издание, посветено на социални проекти и добротворчество в полза на…