MET Group достави 100-ата пратка на терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Крък

Ангажиментът на MET Group за снабдяване на крайни клиенти бе символично отбелязан с пристигането на 100-ната пратка на терминала за втечнен природен газ (LNG) на хърватския остров Крък. Това събитие подчертава ключовата роля на базираната в Швейцария MET Group, заедно с местното дъщерно дружество – MET Croatia Energy Trade, в укрепването на сигурността на доставките както за Хърватия, така и за по-широкия европейски регион.

От старта на работа на LNG терминала на остров Крък, MET Group осъществи значителен брой доставки на втечнен природен газ. „Щастливи сме както за 100-ната доставка, така и за възможността да осъществим първоначална доставка с нулеви емисии (‘zero’ ship), която поставя стабилна основа за бъдещите операции на терминала. Гордеем се, че сме един от лидерите в този важен проект, предоставящ надеждни енергийни решения на крайните клиенти и на пазара на едро, като по този начин насърчаваме икономическото развитие. Доказателство за ангажимента ни да останем ключов фактор в хърватския енергиен сектор е наемането на значителен капацитет за регазификация на LNG терминала на остров Крък до октомври 2032 г.”, сподели Марио Маткович, главен изпълнителен директор на MET Croatia Energy Trade.

MET Group притежава една от най-диверсифицираните структури за внос на втечнен природен газ в Европа, от географска гледна точка. Интегрираната енергийна компания има дългосрочни резервации на капацитет за регазификация в Германия, Хърватия и Испания. През последните години тя осъществява внос в 8 различни държави, включително около Средиземно море (Гърция, Италия, Хърватия, Испания), Северозападна Европа (Обединеното кралство, Белгия, Германия) и Скандинавския регион (Финландия). През 2023 г. MET достави над 30 товара втечнен природен газ в Европа.

MET Croatia Energy Trade се стреми да развие допълнително достъпа на Хърватия до алтернативни енергийни източници. Значителният лизинг на терминала за втечнен природен газ на остров Крък не само гарантира енергийните ресурси на Хърватия, но и помага на Централна и Източна Европа да се превърнат в неразделна част от световния пазар на втечнен природен газ.

Свързани публикации