Общият отпечатък на ИКЕА върху климата е намалял с 1,6 милиона тона въглероден диоксид за 5 години

Това стана ясно от годишния Доклад за устойчиво развитие на шведската компания за 2021 г.

Изминалата година беше предизвикателна, но и важна от гледна точка на ангажимента на ИКЕА за климата до 2030 г. Inter IKEA Group издаде годишния си доклад за устойчиво развитие за 2021 г. (FY21)* и първия по рода си Доклад за климата, които обхващат колективните усилия на участниците във франчайз системата на ИКЕА и веригата за създаване на стойност.

Според документите, през изминалата финансова година общият отпечатък на ИКЕА върху климата е намалял с 1,6 милиона тона въглероден диоксид, в сравнение с базовата 2016 г. (FY16), което представлява намаление от 5,8%, докато продажбите на ИКЕА бележат ръст**. Това се дължи основно на по-енергийно ефективни продукти в асортимента, на повече възобновяема енергия в производството, както и на увеличения дял на продажбите на храни на растителна основа.

Остават 8 години до заложената ни цел, но сме на прав път и сме постигнали една трета от намалението на емисиите благодарение на краткосрочните и средносрочните си действия. Имаме и планове за справяне с дългосрочните ни цели и предизвикателства, като например ограничаването на климатичния отпечатък на материалите, използвани в продуктите на ИКЕА“, споделя Лена Прип-Ковач, главен директор по устойчиво развитие в Inter IKEA Group.

В докладите си компанията е отчела основните постижения, част от които са:

  • Увеличено използване на възобновяема енергия по цялата верига на стойността – достигане на 100% електроенергия от възобновяеми източници на 10 допълнителни пазара на ИКЕА, включително Русия; гарантиране, че всички фабрики на ИКЕА в световен мащаб консумират само електроенергия от възобновяеми източници; ускоряване на прехода към електроенергия от възобновяеми източници с нова програма за 1600 преки доставчици.
  • Нова програма за опазване на горите 2030 г. с цел подобряване на биологичното разнообразие, подпомагане на поминъка и смекчаване на изменението на климата. Повече от 99% от използваната дървесина вече е сертифицирана по FSC или рециклирана.
  • Увеличен дял на продажбите на храни на растителна основа в сравнение с месните продукти и пускането на пазара на SOLHETTA – значително по-енергийно ефективна и достъпна серия LED крушки.
  • Пускане на пазара на достъпни решения, които позволяват на хората да пречистват въздуха у дома (като пречиствателя на въздуха STARKVIND) и да произвеждат чиста енергия.
  • Стартиране на интерактивен онлайн инструмент за кръгов дизайн, базиран на изводите от оценката на 9500 продукта от гамата на ИКЕА, публикуван на IKEA.com.
  • Постигане на 56% възобновяеми и 17% рециклирани материали, използвани за производството на продукти ***.

Визията на ИКЕА за създаване на по-добро ежедневие за много хора е по-актуална от всякога“, споделя Йон Абрахамсон Ринг, главен изпълнителен директор на Inter IKEA Group. “Продължаваме да работим, за да направим предложението си по-устойчиво и достъпно. Постепенно се отказваме от по-малко устойчиви продукти и материали и въвеждаме нови варианти. Един добър пример е замяната на първичния полиестер с рециклиран такъв, което води до намаляване на климатичния отпечатък от използването на този материал с 45% през 2021г. Друг пример е представянето на VÄRLDSKLOK – нова кайма на растителна основа“, допълва Ринг.

Повече за основните постижения от докладите можете да откриете тук.

Свързани публикации