OLX отчита над 100% увеличение на цените на имотите

Увеличението на средната цена на имотите с цел наем е 121%, а на тези цел продажба – 6%.

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете увеличение на цените на недвижимото имущество с над 100% през месец август тази година спрямо същия период за 2021 г. Увеличението на средната цена на имотите с цел наем е 121%, а на тези цел продажба – 6%. По-високата средна цена е в корелация с повишеното търсене спрямо данните от миналата година. Общото завишение на средните цени на предлаганото в платформата недвижимо имущество от януари до август 2021 г. спрямо същия период за тази година е 15,25%.

С всяка следваща година се наблюдава и увеличение на средната цена в категория „Електроника“, което е в размер от 6,62%. Ръстът на цените на домакинските уреди за периода август 2021 г. спрямо август 2022 г. като хладилници и фурни е с над 30%, а лаптопи, телефони и телевизори бележат спад.

„Когато става въпрос за категория „Електроника“, не виждаме връзка между средната цена и търсенето и предлагането. Пиковете в средната цена се случват в месеци със средно търсене и предлагане. При хладилниците най-големият скок е в период със средно търсене и предлагане, докато при фурните увеличението за последните три месеца кореспондира с тяхното повишение.“ – коментира Павлин Даскалов, Маркетингови операции в OLX.

По отношение на автомобилната категория – за месец август средните цени на предлаганите в платформата гуми отчитат ръст от 22%, а тези на джанти – от 42,5%. Първият голям скок е през март 2022 г., като той е свързан с увеличеното сезонно търсене и предлагане. Въпреки това се наблюдава тенденция за спад на цените в категория „Автомобили, каравани и лодки“ от 81%, докато търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година. Има лек спад в предлагането, но това се дължи на намаления внос и по-малкото сделки с коли. Понижение има и при автомобилните части и аксесоари – в размер от 67%, като отново търсенето е на почти същите нива спрямо миналата година.

Свързани публикации

За кредита без игрички

Рекордно ниските (все още) лихви по потребителските кредити създават риск потребителите да влязат в спирала от постоянно увеличаващи…