Центърът на София се превърна в малка Италия

Над 30 000 души посетиха Piazza Moretti на площад „Славейков“ в столицата за фестивала на италианската култура през целия уикенд

Над 30 000 столичани и гости на града се пренесоха в Италия, благодарение на преобразения в автентичен стил площад „Славейков“. През целия уикенд, от 13 май до 15 май, Piazza Moretti представи типични за италианската култура акценти, като даде възможност на посетителите да се насладят на традиционни рецепти от италианската кухня, музика и изживявания. Поводът за събитието бе навлизането в България на емблематичната номер 1 италианска бира – Birra Moretti, и благодарение на автентичните за страната активности, то прерасна в истински фестивал на италианската култура.

Официален старт на 3-дневното приключение дадоха Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА, част от Heineken, Франческо Калдероли, заместник-ръководител на Mисията и завеждащ търговско-икономически отдел от посолството на Италия, и Юрен ван дер Хорст, заместник-посланик на Кралство Нидерландия в България. Те приветстваха топло гостите, като разказаха повече за пътя на Birra Moretti до България и за емоциите, които тя носи на консуматорите.

Вълнуващото „пътуване“ в сърцето на София продължи с демонстрации на живо на един от най-известните италиански шефове в България – Лео Бианки, който разкри тайните в приготвянето на различни традиционни рецепти. Ключови фигури в неговата кухня бяха т.нар. “nonna” (от италиански език – баба), които показаха на посетителите семейни рецепти за приготвянето на паста, предавани от поколение на поколение, а гостите можеха да опитат от различните специалитети през трите дни от фестивала. За да се докоснат и усетят автентичния вкус на Италия, посетителите се насладиха още на пица, прясно изпечени панини и специално създадения за тридневното „пътешествие“ сладолед с вкус на Birra Moretti, който се превърна в един от най-желаните италиански десерти за всички гости. За да направи кулинарното изживяване още по-интересно, част от програмата на италианския фестивал беше и специална игра – „Познай пастата“. Присъстващите на Piazza Moretti бяха предизвикани да познаят различните видове паста, изложени на специално обособен за целта щанд. Всеки познал заслужи специален сувенир от Birra Moretti.

Освен кулинарните изкушения и преживявания, за доброто настроение на посетителите, културният уикенд донесе допълнителна енергия с изпълнения на италианска музика на живо от Исус Ангелов, по-известен като „краля на акордеона“, и Валентин Асенов, който вдигна на крака публиката с изпълнението на златни италиански песни. Piazza Moretti се превърна в сцена за традиционни италиански танци, които посетителите успяха да научат на място и да споделят италианския дух. В програмата се включиха и част от гостите с музикални таланти, които пренесоха публиката в света на италианската опера и златните италиански хитове. Приятелската и уютна атмосфера, която струеше от богатата кулинарна и културна програма на Piazza Moretti, направи преживяването за гостите на фестивала неповторимо и емоционално. Доказателство за това бяха и спонтанните танци, песни и игри от посетителите, които допълниха по непринуден и сплотен начин цялостното преживяване, и показаха италианския начин на живот.

За Birra Moretti

Birra Moretti влиза на българския пазар като част от богатото портфолио на ЗАГОРКА, част от корпорация HEINEKEN. Автентичната италианска бира, която е и най-продаваната бира в Италия, заема специално място в глобалното портфолио на компанията за страни като Великобритания, Ирландия, Нидерлания, Румъния, САЩ, Канада и Япония, където се налага като една от популярните премиум бири. През 2006 г. става единственият италиански бранд, който е награден едновременно със златен и сребърен медал от „World Beer Cup” – едно от най-значимите международни състезания в индустрията. Birra Moretti получава и 5 отличия в „Австралийските международни бирени награди“, затвърждавайки статуса си на световно обичано качествено пиво.

В България Birra Moretti може да бъде намерена в рециклируема опаковка от стъкло в 330 мл и 500 мл, както и в кен от 500 мл, в магазинната мрежа. Допълнително към тях наливна Birra Moretti ще се предлага и в HoReCa мрежатаBirra Moretti вдъхновява истинския „италиански стил“, който напомня, че насладата в живота се крие в простите неща,. Историята на италианската класическа бира започва през 1859 г., когато тогавашният 37-годишен Луиджи Морети решава да създаде собствена пивоварна в Удине, регион Фриули. С откриването на своята малка пивоварна, Луиджи Морети дори не подозира до какви размери марката му ще се разрасне в бъдеще.

Няколко години след продажбата на първата бутилка Birra Moretti е лансиран и историческият образ на мъжа с големия baffo (пр.от ит. мустак), който олицетворявал истинските ценности на марката: автентичност, традиция и неподправеност. Мъжът с мустаците става символ на автентичния вкус бира, а през годините бива изигран и от различни актьори и става известен като „Мъжа от етикета“ – основен герой в серия комикси с рекламна цел на известния художник Бруно Боцето.

За ЗАГОРКА АД, част от корпорация HEINEKEN

Пивоварна Загорка празнува своята 120-та годишнина от своите операции в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията”  през 1902 г. от  д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града. През 1994 г. „Загорка” АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN и от тогава до днес, в продължение на повече от 25 години, е водещ български производител на бира, който се ангажира да развива бизнеса си устойчиво и отговорно.

Чрез платформата си за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“ компанията насочва своите усилия в опазване на околната среда, социална устойчивост и отговорна консумация.

През 2013 г. МОСВ отличава „Загорка” АД с наградата „Зелена България” за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г. ЗАГОРКА е в челните места в конкурсите за „Най-зелена компания” в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите.

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител – Загорка, Heineken, Ариана, Birra Moretti, Amstel, Stolichno, Starobrno, сайдерът Крадецът на ябълки. Безалкохолните предложения за любителите на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0 и Ариана Радлер 0.0% с вкусовете на лимон, малина, портокал и грейпфрут, ягода и мента. За повече информация за компанията и нейните продукти: www.zagorkacompany.bg

Свързани публикации

Докладът на Microsoft за дигитална защита: Кибератаките на национално ниво стават все по-настъпателни, тъй като авторитарните лидери стават по-агресивни

През последната година засечените от Microsoft кибератаки, насочени към критични инфраструктури, скочиха от 20% на 40% Само през…