Ученици създават екологични проекти с помощта на изкуствен интелект

Сдружение „Център за творческо обучение“ ще проведе образователен лагер „ИИ за екологична устойчивост“ в Бургас на 11 и 12 октомври. Лагерът ще събере 40 ученици на възраст от 13 до 18 години и техните преподаватели от 10 бургаски училища. Целта е да се насърчи дигиталната грамотност и интереса към екологията сред младите хора. Участниците ще имат възможност да се запознаят с начина, по който технологиите и изкуственият интелект могат да бъдат използвани за опазване на околната среда и решаване на съвременни екологични проблеми. Сдружението е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

Програмата на лагера ще включва разнообразни презентации и практически задачи, които ще демонстрират как AI може да служи като инструмент за устойчиви решения и създаване на положителна промяна. Преподавателите ще влязат в ролята на ментори и заедно с учениците ще участват в интерактивни уроци по програмиране, етика в AI, обработка на текст и работа с AI инструменти като Gemini и ChatGPT. Това не е единствената инициатива, свързана с изкуствен интелект, която Vivacom подкрепя. Само преди две седмици приключи първата Международна олимпиада по AI, на която телекомът бе основен партньор и осигури неограничена интернет свързаност на максимална скорост. 

Ежедневните наблюдения на нашите експерти показват, че откакто изкуственият интелект навлезе в ежедневието ни, има непознаване, неразбиране и дори притеснения за използването на тези инструменти. Същевременно екологичните проблеми, пред които се изправяме, постоянно се увеличават. Щастливи сме, че събитието ще се проведе в партньорство с Община Бургас, която се утвърди като център на образователните иновации в страната с особен акцент върху приложението на изкуствения интелект. Това ни дава възможност за интегриране на обучение по дигитална грамотност и екологична осведоменост в образователните програми, с които учениците и учителите да бъдат подготвени за бъдещите предизвикателства”“, коментира Рени Димова, Председател на УС на Сдружение „Център за творческо обучение“. 

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

Свързани публикации