Отговорността към служители, партньори, консуматори и общността е в основата на доклада за устойчиво развитие на Загорка за 2020

За поредна година компанията отчита и насърчава социално отговорните практики чрез платформата „Създаваме по-добър свят”

И през тази година ЗАГОРКА, част от корпорацията Heineken, отчита положителния си отпечатък върху заобикалящия ни свят, което доказва в своя Доклад за устойчиво развитие. Корпоративната социална отговорност на компанията, която е част от платформата „Създаваме по-добър свят“, запазва своите цели и основни посоки и през 2021 г. ЗАГОРКА успешно помага за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН, като залага в основата си отговорността към партньори, консуматори и служители в тази така трудна и необичайна година, белязана от пандемията COVID-19.

Акценти:

–           Над 36 хил. лв. в насърчаване на отговорната консумация и безопасността на пътя;

–           Инвестиция от 430 хил. лв. за по-устойчиво производство, чрез оптимизация на количеството пластмаса, използвано за PET опаковки;

–           187 хил. лв. принос към социални проекти, включително с участието на служителите на компанията, в борбата срещу COVID-19;

–           Нулев отпадък – 100% повторна употреба и рециклиране на отпадъци, генерирани от производство;

„В ЗАГОРКА подхождаме отговорно с всяко решение, за да запазим и изградим една добра среда – за обществото, за природата, за нашите служители, партньори и консуматори, особено в трудните времена на пандемия“, коментира Петер Копиец, изпълнителен директор на ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken. „Нашата стратегия за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“ повече от 7 години е не просто платформа за социална отговорност, а дълбоко внедрена част от корпоративната ни философия. Вярваме, че благодарение на нея, с всеки ден успяваме да направим себе си и света около нас по-добър. Вярваме, че всяка стъпка оставя следа и заедно с нашите служители, партньори и консуматори можем да постигнем повече. И вследствие на това също и през 2021 г. да продължим да създаваме по-добър свят заедно.“

ЗАГОРКА затвърждава подкрепата си в отговорната консумация чрез поредица от инициативи съвместно със Съюз на българските автомобилисти (СБА), Мотоспорт академия и Съюз на пивоварите в България, като за 2020 г. инвестира над 36 хил. лв. за безопасността на пътя и насърчи отговорната консумация чрез алтернативното безалкохолното пиво от портфолиото Zero Zone.

През изминалата година борбата с COVID-19 бе от съществено значение. Компанията насочи усилията си в подкрепа на здравните институции, партньори и консуматори. ЗАГОРКА предостави IT оборудване на неправителствени организации за нуждите за онлайн обучения, средства за медицинска апаратура и материали за болница в Стара Загора, както и дарения под формата на средства и продукти за неправителствени организации, болници в София и хранителни банки.

С оглед безопасността на своите бизнес партньори, ЗАГОРКА осигури маски за 1500 търговски магазина, както и финансова подкрепа за 1000 ХоРеКа обекта чрез участието си в платформата „Преоткрий България“ в помощ на българския бизнес и туризъм. Ангажиментът на компанията за подкрепа на консуматорите се прояви и в кампаниите на брандовете й – Загорка, Heineken и Ариана с кампаниите „Доброто тук е да си останеш вкъщи“, Socialize responsibly, „Наздраве от вкъщи“, както и дигиталната изложба на Starobrno – „Различно. Човешко“, като последната бе в подкрепа на българските творци.

За осигуряването на по-устойчиво производство ЗАГОРКА инвестира 430 хил. лв. в оптимизация на количеството пластмаса, което използва за PET опаковките на своите продукти. Оптимизацията спомага за редуцирането с до 8% на използваното количество пластмаса за производството на PET опаковки. Благодарение на преминаването към по-късо гърло на РЕТ опаковките, грамажът на капачката също бе намален с 40%. Направените нововъведения се стремят не само към намаляване на количеството пластмаса, но и към пряк позитивен ефект върху количеството използвана енергия и вода при процесите на производство, затвърждавайки ЗАГОРКА като най-зеления пивовар в България. Допълнителните усилия на компанията за опазване на околната среда се измерват и с намаляване на въглеродните емисии, като за 2020 г. ЗАГОРКА регистрира 100% повторна употреба и рециклиране на отпадъците, генерирани от производство, 70% намаление на въглеродните емисии в резултат на използването на 100% зелени хладилни витрини на пазара, както и 24% спад на CO2 при логистичните процеси. Пивоварната затвърждава усилията си по пречистване и на отпадната вода от производство, преминавайки от втора на първа степен на пречистване, с цел опазване на водните ресурси. В грижата за безопасността, ЗАГОРКА отчита 100% изпълнение на правилата за безопасност на своите служители по време на работа и в следствие – 0% инциденти по време на работните процеси през 2020 г., като предприема и допълнителни действия за здравето и безопасността на екипа във връзка с COVID-19.

Подкрепата на местните общности за изминалата година се равнява на 187 хил. лв., с които компанията подпомага бизнеса на своите клиенти и доставчици и подава ръка към най-силно засегнатите от пандемията.

Днес ЗАГОРКА, като част от корпорация Heineken, потвърждава ангажимента си по програмата „Създаваме по-добър свят“, като поставя нови цели до 2030 г. в унисон със стратегията й EverGreen на световно ниво за балансирано развитие. Благодарение на стабилни и близки партньорства със своите доставчици, ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken, ще даде приоритет на неутрализирането на въглеродния отпечатък и намаляване на емисиите по цялата верига на доставки с до 30%.

За „Създаваме по-добър свят“

„Създаваме по-добър свят“ е глобална стратегия за устойчиво развитие, която обединява всички компании в HEINEKEN, за да бъде устойчива движеща сила на промяната. Платформата се фокусира в  6 сфери, в които Пивоварят може да допринасе за постигането и на целите за устойчиво развитие на ООН: „Насърчаване на отговорната консумация“, „Безопасност и здраве“, „Устойчиви ресурси“, „Подкрепа на местните общности“, „Намаляване на въглеродните емисии“ и „Опазване на водния ресурс“, с които ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken, повлиява положително и дългосрочно върху околната среда и социално значими проблеми, като ангажира и добавя стойност за своите консуматори, партньори по цялата верига на производство, неправителствени организации и служители.

За ЗАГОРКА АД

Пивоварна Загорка навлиза във втория век от своите операции в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията”  през 1902 г. от  д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка е любимата бира на поколения българи. През 1994 г. „Загорка” АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN. От тогава до днес, в продължение на повече от 20 години, над 133 милиона Евро са инвестирани в „Загорка” АД за  модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Днес пивоварната в Стара Загора е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа.

Като част от семейството на HEINEKEN и водещ български производител на бира, „Загорка“ АД се ангажира да развива своя бизнес устойчиво и отговорно.

Чрез платформата си за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“ компанията насочва своите усилия в шест сфери, в които може да направи положителна промяна: намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси, локални ресурси, отговорна консумация, израстване с местните общности, безопасност и здраве.

През 2013 г. МОСВ отличава „Загорка” АД с наградата „Зелена България” за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г., в три поредни години, ЗАГОРКА печели първите места в конкурс за „Най-зелена компания” в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите.

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител – Загорка, Heineken, Ариана, Amstel, Stolichno, Desperados, Starobrno, Sol и сайдерът Крадецът на ябълки. Безалкохолните предложения за любителите на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0% и Ариана Радлер 0.0%.

За повече информация за компанията и нейните продукти: www.zagorkacompany.bg

Свързани публикации

Основни знания и умения, свързани с хигиената и ваксините, и 150 хигиенни пакети получиха ученици от село Скравена

Представители на Българския Червен кръст и Националната мрежа на здравните медиатори проведоха здравно-образователни сесиина деца от 3 и…