Министър Йоловски: За постигане целите на „Цифровото десетилетие“ трябват комплексни действия

Изпълнението на целите на „Цифровото десетилетие“ изисква комплексни дейности на различни публични институции на национално ниво. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски в рамките 32-рия Икономически форум, който се провежда в Карпач, Полша, под надслов „Нови ценности за Стария континент – Европа на ръба на промяната“. Той уточни, че има и много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

„Едно от тях е фактът, че като хоризонтална политика дигиталната трансформация влияе върху всички сфери на икономиката и обществото и части от тази политика попадат в компетенциите на различни публични институции”, уточни министърът. По думите му другото предизвикателство е свързано с проектите, които подпомагат изпълнението на програмата и това, че те са в обхвата на различни оперативни програми. „Това води до разнообразен начин на измерване на подобрението”, каза още Александър Йоловски в дискусията за „Цифровото десетилетие”.

„България започна изготвянето на Анализ на състоянието на цифровата трансформация в страната, като паралелно с това в момента се подготвят националните прогнозни траектории. Всичко това ще ни даде стабилна основа, за да изготвим нашата Национална стратегическа пътна карта в сектора“, подчерта още министър Йоловски пред своите колеги в Полша.

В рамките на визитата си в Карпач той проведе и редица двустранни срещи. Александър Йоловски обсъди подходите за оптимизиране на разходите в ИКТ сектора с министъра за публичната реформа и електронното управление на Ирландия Осиян Смит. Двамата разговаряха и за предстоящите регулации в областта на киберсигурността, като EU Cloud Certification Scheme (схемата за сертификация на облачни услуги съгласно Европейската регулация 881/2019).

По време на срещата Осиян Смит прояви интерес и поиска да получи детайли за процеса на внедряване на българската Национална здравна информационна система (НЗИС), тъй като пред Ирландия стои предизвикателството за изграждане на централизирана здравна информационна система. „България разработи НЗИС преди няколко години, като системата включва и мобилното приложение „еЗдраве“. Тя предоставя възможности за издаване на електронни рецепти от лекари и други услуги, а нейното надграждане продължава да разгръща потенциала ѝ“, информира своя ирландски колега Йоловски.

Взаимното сътрудничество между Министерството на електронното управление на България и Министерството на научните изследвания, иновациите и цифровизацията на Румъния бе тема на разговорите между Александър Йоловски и Мариус-Виорел Поша. Двамата говориха за съвместната кооперация по отношение на обмяната на данни между администрациите на двете страни, което ще улесни прилагането на регулациите и нормативните изисквания. Йоловски и Поша бяха категорични, че използвайки дигитализираните ресурси на двете съседни държави, ще се подобрят междудържавните отношения и това ще има добавена стойност както за румънските, така и за българските граждани.

Свързани публикации