MoitePari Consult: Да инвестираме в актив само защото напоследък той носи висока печалба подлага парите на риск

През 2022 г. високата инфлация се превърна в най-важната тема за Западна и Централна Европа. Повишението на цените на стоките и услугите за България достигна почти 20% на годишна база, а за някои хранителни продукти беше отчетено увеличение над 50%. Според квалифицираните консултанти по лични финанси и планиране на MoitePari Consult, подобно сериозно поскъпване означава, че доходите не се увеличат съразмерно, което не позволява познатата потребителска консумация. За хората с добри приходи, по-високите цени автоматично намаляват възможността за спестяване със същите темпове, като вече заделените средства биват драстично обезценени. В контекста на предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, експертите на MoitePari Consult разглеждат как са се развили инвестиционните алтернативи, които трябваше да предпазят потребителите от инфлация през 2022 г.

Финансовите консултанти отчитат, че от началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали понижение от близо 20%. Инвеститорите в европейските ценни книжа също изпращат негативна година като индексът на най-големите немски компании (DAX) е спаднал с над 12%, а компаниите на лондонската борса (индексът FTSE 100) към днешна дата се борят да изпратят нулева година. Измерителят за изменението на цените на развиващите се пазари – индексът MSCI Emerging markets, сред които са Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Бразилия се съревновава с американските компании и регистрира над 19% намаление от началото на годината.

Златото, за което често се отбелязва, че е добро убежище за парите в кризисни времена също е на отрицателна територия от 1% от началото на годината. В крипто индустрията, биткойнът отчита огромен спад от над 60%, като остава по-скоро високорисков и спекулативен актив, на който трудно могат да разчитат потребителите в турбулентни времена.

Лихвите по банковите кредити бележат ниски нива и традиционните за България инвестиции в недвижимо имущество остават все още предпочитана инвестиционна опция. Експертите отбелязват охлаждане на пазара и спад на цените на имотите през 2023 г. Комбинацията от такива настроения с вече започналото повишаване на лихвите по кредити е предпоставка потенциални инвеститори да преосмислят покупката на имот през 2023 г. Прогнозите сочат, също че банковите депозити отдавна не са атрактивни. През последните месеци лихвите по депозити са изключително ниски. Макар да се срещат предложения с доходност над нулевата, то разликата с нивото на инфлация остава висока.

И тук идва моментът да вземем ценните уроци, които 2022 г. ни даде. Една от често срещаните грешки при индивидуалните инвеститори е, че отдават значение на скорошни събития и считат, че те ще се повторят или са с огромно значение и за бъдещето (т. нар. recency bias). Така много от активите, които до скоро са имали висока доходност, са считани за най-добрите алтернативи. Вече стана въпрос за биткойн, но тук можем да добавим и изключително добре представящите се до края на 2021 г. акции на популярни компании като Tesla, Meta (Facebook), Amazon, Alphabet (Google). С най-малък спад през 2022 г. е последната – близо 40%, а с най-голям е Meta – над 60%. Изводът е, че ако възнамеряваме да инвестираме в нещо само защото напоследък то носи висока печалба, вероятно вече сме закъснели и рискуваме да реализираме сериозни загуби“, каза Йордан Генов, Изпълнителен директор на MoitePari Consult – част от MoitePari Group. 

Прогнозите отчитат, че инвестиции без ясен времеви хоризонт и без ясна нагласа за бъдещо предназначение на спестените средства често се оказват с лош изход. Особено тежка се оказа 2022 г. за спестители, които са инвестирали парите си с цел да избягат от нулевите лихви в банките. Правейки на пръв поглед логична стъпка, от нулева възвращаемост те вероятно са се оказали с инвестиция в активи с отрицателна такава. В краткосрочен план пред този тип инвеститори стои сериозната дилема дали да продадат активите си на загуба, или да чакат до възстановяване на стойността поне до нулеви нива. 

Свързани публикации