OLX отчита спад от приблизително 47% в цените на бебешките и детските продукти за 2022г.

Летните колички за деца отбелязват поевтиняване в близо троен размер  
за същия период

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчита близо 47% спад в цените на всички продукти от категория ,,Бебе и Дете“ за 2022 г. От гледна точка на индивидуален артикул, най-съществено е поевтиняването на летните колички (320%) – от близо 500 лв. на по-малко от 120 лв. за брой. Това са и най-търсените детски продукти през първия месец на 2023 г., като изпреварват акумулаторните коли, които държат първото място за предходната 2022 г. Последните, от друга страна, отбелязват 9,2% увеличение в средната си цена. Подобна статистика е изведена и за цената на столчетата за хранене – от близо 54 лв. стойността им се покачва на над 66 лв. (26% ръст). Батутите и триколките също отбелязват ръст на цените – респективно с 13 % и 9%. 

Наблюдава се цялостно увеличение в търсенето на детски и бебешки стоки през 2022 г., а тенденцията се запазва и през месец януари 2023 г. За цялата предходна година, след акумулаторните колички с над 24 600 индивидуални търсения, най-желаните артикули в категорията са детските столчета за кола (над 24 500 търсения), батутите (над 17 900 търсения), триколките (над 17 400 търсения) и детските столчета за хранене (над 16 800 търсения). В периода януари – декември 2022 г. най-голям брой потребители са продавали детски батути и триколки през платформата на OLX. 

Месецът с най-голяма активност – както в търсенето, така и в предлагането на артикули от категорията ,,Бебе и Дете“ е септември 2022 г. Тогава OLX отчита близо 16% ръст на търсенето спрямо средното за годината. Преобладаващият брой търсения за артикули, свързани с детските стоки, са регистрирани в трите най-големи български града – София, Варна и Пловдив, следвани от Бургас, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

,,Наблюдаваме с интерес тенденциите в категорията, тъй като радостта и комфортът на децата са важни както за техните родители, така и за нас, като компания. Щастливи сме, че все повече потребители се доверяват на нас в избора на ключови продукти в ежедневната грижа за тях. Отдаваме летния пик на търсенето и предлагането на продукти от категория ,,Бебе и Дете“ на промяната в температурите и желанието на хората да прекарват повече време на открито, за да се наслаждават на слънчевото време сред природата“, споделя Андрея Пачеко, ръководител на маркетинг отдела за OLX България.

Свързани публикации

Малките и средни предприятия могат да се дигитализират, за да повишат своята конкурентоспособност, като използват ресурси от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост

Благодарение на сътрудничеството си с множество партньори, Microsoft улеснява процеса на кандидатстване за RRF за малките и средните…