OLX отчита спад от приблизително 47% в цените на бебешките и детските продукти за 2022г.

Летните колички за деца отбелязват поевтиняване в близо троен размер  
за същия период

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчита близо 47% спад в цените на всички продукти от категория ,,Бебе и Дете“ за 2022 г. От гледна точка на индивидуален артикул, най-съществено е поевтиняването на летните колички (320%) – от близо 500 лв. на по-малко от 120 лв. за брой. Това са и най-търсените детски продукти през първия месец на 2023 г., като изпреварват акумулаторните коли, които държат първото място за предходната 2022 г. Последните, от друга страна, отбелязват 9,2% увеличение в средната си цена. Подобна статистика е изведена и за цената на столчетата за хранене – от близо 54 лв. стойността им се покачва на над 66 лв. (26% ръст). Батутите и триколките също отбелязват ръст на цените – респективно с 13 % и 9%. 

Наблюдава се цялостно увеличение в търсенето на детски и бебешки стоки през 2022 г., а тенденцията се запазва и през месец януари 2023 г. За цялата предходна година, след акумулаторните колички с над 24 600 индивидуални търсения, най-желаните артикули в категорията са детските столчета за кола (над 24 500 търсения), батутите (над 17 900 търсения), триколките (над 17 400 търсения) и детските столчета за хранене (над 16 800 търсения). В периода януари – декември 2022 г. най-голям брой потребители са продавали детски батути и триколки през платформата на OLX. 

Месецът с най-голяма активност – както в търсенето, така и в предлагането на артикули от категорията ,,Бебе и Дете“ е септември 2022 г. Тогава OLX отчита близо 16% ръст на търсенето спрямо средното за годината. Преобладаващият брой търсения за артикули, свързани с детските стоки, са регистрирани в трите най-големи български града – София, Варна и Пловдив, следвани от Бургас, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

,,Наблюдаваме с интерес тенденциите в категорията, тъй като радостта и комфортът на децата са важни както за техните родители, така и за нас, като компания. Щастливи сме, че все повече потребители се доверяват на нас в избора на ключови продукти в ежедневната грижа за тях. Отдаваме летния пик на търсенето и предлагането на продукти от категория ,,Бебе и Дете“ на промяната в температурите и желанието на хората да прекарват повече време на открито, за да се наслаждават на слънчевото време сред природата“, споделя Андрея Пачеко, ръководител на маркетинг отдела за OLX България.

Свързани публикации