Ключът към хибридния модел на работа е в гъвкавостта

Проучвания на Microsoft показват, че хибридният модел на работа, комбинация между работа от разстояние и от офиса, е новата бизнес реалност. Повече от 70% от служителите искат да запазят възможността си да работят от разстояние, а 66% от хората, които взимат бизнес решения, планират да реорганизират физическото офис пространство, за да отговаря по-добре на нуждите на хибридната работна среда. Данните са категорични за това, че повече гъвкавост и хибриден модел на работа ще определят бъдещето на труда след пандемията.

Преди да се изправят срещу практическите предизвикателства на хибридната работа, обаче, работодателите ще трябва да преценят всички възможни аспекти, тъй като проучването също така установи, че повече от 65% от служителите не прекарват достатъчно време заедно с членовете на своите екипи. Затова определянето на хибридната работа трябва да започне с разрешаването на този „хибриден парадокс“ и всички ръководители трябва да вземат предвид факта, че според проучването на Gartner, цели 39% от служителите са готови да напуснат, ако работодателят настоява да се върнат в офиса в пълен състав.

Повече от сигурно е, че в бъдеще служителите ще бъдат по-гъвкави и адаптивни и това ще бъде част от работната им рутина. Мениджърите също са наясно с този факт, тъй като в доклада за тенденциите в работата над 66% са заявили, че избират повече гъвкавост и реорганизация на физическото офис пространство, за да бъде по-подходящо за хибридния модел на работа. Когато работните процеси и физическите офиси биват трансформирани, спрямо хибридния модел на работа, е важно да се обърне внимание на поколението Y, защото до 2025 г. те ще представляват 75% от работната сила в световен мащаб на всички позиции, от начинаещи до мениджъри. Техните нагласи и очаквания към работата и живота ще променят начина, по който компаниите правят иновации, наемат и задържат таланти или подготвят служителите си за пътя към успеха. Всичко, което поколението Y искат да правят трябва да е в съответствие с техния характер – те искат изключителна гъвкавост и сами успяват да си създадат такава среда, без да полагат много усилия.

Начинът, по който хората работят е различен. Те вече не работят на бюрото си в обичайното време от 9 до 17 ч., пет дни в седмицата, а са мобилни и в движение. Успешната работа е в осигуряването на високо ниво на свързаност, достъп до информацията, от която се нуждаят, навсякъде и по всяко време. Компаниите дават на служителите гъвкавостта да работят в съвременни офис пространства, когато сами пожелаят, заедно с инструменти за безпроблемна дигитална връзка и сътрудничество.

Хибридният модел на работа има и своите предизвикателства. Възможно е участниците в срещата, които участват онлайн, да се почувстват „невидими“ и гласовете им да не бъдат чути, докато участниците в срещата на живо се опитват да ги включат, но без успех, тъй като често заседателните зали не са оборудвани с подходящия софтуер и хардуер за осигуряване на ефективни хибридни срещи. Ето защо инструментите за технологични решения на Microsoft помагат на хората да се развиват както в отдалечени, така и в хибридни работни среди (например режим „Заедно“, бялата дъска на Microsoft в Teams и стаите на Microsoft Teams с функции като интелигентно заснемане). Лаптопите или настолните компютри, използвани от дома, могат да достъпят до облачните приложения и услуги на Microsoft 365 чрез бърз виртуален работен плот, който осигурява висока производителност, високо ниво сигурност и опростено ИТ управление. Създаването на нови правила на работното място не само води до по-голямо удовлетворение от страна на служителите, но и до по-добри бизнес резултати, така че е изключително важно компаниите да научат всичко за гъвкавата работа и нейните предимства, за да развият култура, позволяваща на хибридния модел на работа да функционира пълноценно.

Свързани публикации